Liitu uudiskirjaga

Kuidas kaitsta noori taimevõrseid kahjurite ja külma eest

Võiks arvata, et putukatõrjeks pole veel õige aeg, kuid tegelikult on kahjurid juba liikvel ja otsivad pesitsuskohti ning puude noored pungad ja õied on neile hõrk roog.
Maikuus võiks puude ümber paigaldada 1m kõrgusele puu tüve külge püünisvööd, mis takistavad sipelgatel, õielõikajatel ja kärsakatel liikuda puutüve pidi ülespoole noori pungi ja lehti sööma.

 

KUIDAS TOIMUB KAHJURITÕRJE

Kahjurite lendumisaeg langeb kokku puude õitsemisajaga, mistõttu on just siis oluline panna puudele rippuma feromoonpüünised, mis tõmbavad ligi isaseid kahjureid. Feromoonpüünis on väike plastikmajake, kuhu pannakse kuivamatu liimiga sisepõhi ja feromooniga – spetsiaalse lõhnaainega, immutatud kapsel. Püügiks võiks riputada 1 püünis 1-2 puu kohta u. 2 m kõrgusele võra külge otsese päikese eest varjatud kohta. Kuna lendlus kestab 2 nädalat ja tiheasustusega aladel peab arvestama ka seda, et feromoonpüünised meelitavad ligi ka naaberkruntide putukad, ei tohi jätta tõrjet unarusse. Samuti on võimalik feromoonpüüniste abil teha kindlaks palju kahjureid läheduses ringleb ning millal                                                                                                               peab alustama kahjuritõrjega.

 

Kuna putukate juhtivateks meelteks on värv ja lõhn, siis võib seda kasutada nii meelitajaks kui peletajaks. Näiteks võib õitsemise ajal kahjureid eksitada taimedele tugevalõhnaliste taimekääritusvedelike, näiteks küüslaugu, koirohu, kõrvenõgese jt., pritsimisega. Espaki aiaosakonnas on olemas nii loodusliku kõrvenõgese baasil valmistatud konsentraat kui kasulikele putukatele ohutu Substral Multi Insect.
Kahjuritõrjeks on mugav kasutada näiteks Einhelli laetavat akupritsi, millega saab pritsimisvedelikku mugavalt ühtlase kihina viljapuudele kanda või ka survejõul toimivat pritsi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TAIMEDE KAITSMINE KATTELOORI ABIGA

Katteloor on polüpropüleenkiududest väga kerge kangas, mida kasutatakse porgandite, kaalikate, sibulate, maasikate, varajase kartuli, külmaõrnade kultuuride jt katmiseks. Katteloori kasutatakse peamiselt saagialguse kiirendamiseks, öökülma kaitseks ja kaitseks kahjurite eest.

KUIDAS KATTELOOR KÜLMA EEST KAITSEB JA SAAKI KIIRENDAB

Katteloori kasutamise toime põhineb nn kasvuhooneefektil. Päikeselt saabuv suunatud soojuskiirgus läbib põllule laotatud katteloori takistuseta ja soojendab katteloori alust mullapinda. Soojenenud mullapinnalt lahkuv hajutatud soojuskiirgus aga ei suuda katteloori läbida ja peegeldub mullapinnale tagasi, jäädes katteloori alla “lõksu”. Nii moodustub kevadel, kui õhk on veel külm, katteloori all mikrokliima, kus temperatuur on mitmeid kraade kõrgem ümbritsevast keskkonnast.

KUIDAS KATTELOOR KAHJURITE EEST KAITSEB

Suurem osa taimi kahjustavatest ussidest ja tõukudest on lendavate kärbeste ja liblikate vastsed. Katteloori tihedast kiudude võrgustikust ei pääse lendavad putukad läbi, ega saa taimedele muneda.

Katteloori kasulikud omadused
• loor on kaalult väga kerge ja kaitseb õrnalt noori võrseid ja juurdekasvu muljumata
• ultraviolettkiirguse suhtes stabiilne materjali struktuur annab pikaajalise kaitse
• niiskust läbilaskev ja hingav
• väga hea valguse läbilaskvusega, lastes 90% valgust taimedeni
• kaitseb öökülmade eest, tõstab mulla ja õhu temperatuuri
• vähendab tuulekahjustusi
• kaitseb lindude ja ulukite eest
• kerge käsitsi või standardsete kile paigaldusmasinatega paigaldada.

Katteloor laotatakse otse kasvava taimestiku peale ja ta ei vaja mingeid kandekonstruktsioone. Äärtest kinnitatakse peamiselt mullaga, aga ka liivakottide, vett täis voolikute, armatuurraualattide vms. Katteloor tuleb paigaldada lõdvalt, jättes piisavalt ruumi taimede kasvuks. Katteloor tuleb maasikatelt ja kurkidelt õitsemise ajaks eemaldada.

 

KÖÖGIVILJA TUNNELID

Väikeste taimevõrsete kaitseks võib edukalt kasutada ka tugikaartega kiletunnelit, mis hoiab ühtlasemat temperatuuri ega lase päevasel soojusel kiiresti eralduda. Samuti võib painduvaid tugikaari kasutada katteloori hoidmiseks ning nendega tekitada porganditele-peetidele tunneli, mis kaitseb nii varajaste külmade kui kahjurite eest.