Liitu uudiskirjaga

Aiatoimetused juulis-augustis

Eesti suvi on tänavu kõigile puhkajatele meeltmööda. Kes eelnevatel kuudel on tublisti kastnud ja aia eest hoolt kandnud, võib hakata sel aastal veidi varem saaki korjama kui tavaliselt. Oma koduaia tomatid on kõigil meil juba ära maitstud ja ka õunad potsatavad vaikselt puu otsast alla.

 

  • Kui esimene saak söödud ja peenramaale on tekkinud mõned tühjad laigud, võib sinna asemele istutada vitamiinirikkaid lehtköögivilju nagu lehtsalat, lehtkapsas, spinat, paksoi, lehtpeet,  rukola ning paljude köögiviljade pealsed, näiteks peedi-, lillkapsa-, brokkoli- ja rediselehed.

 

  • Kel on tehtud päikselisse aianurka kena päikesepeenar, võib tihtipeale seat leida ilusaid punase päevakübara taimi, mis on talveperioodil immuunsust toetavaks abiliseks taimeteedes. Praegu on õige aeg nende õisikute lõikamiseks ja kuivatamiseks. Samuti võib aedades või aiaäärtes leiduda praegu õitsevat raudrohtu, mida köha ja külmetuse teeks korjata võib.

 

  • Kui õunapuuoksad ägisevad rikkaliku saagi all, siis võiks juba nüüd nende oksi altpoolt keppide ja toigastega toetada või lõigata ära üleliigsed ja kahjustatud õunad. Samuti võib luuviljalistelt puudelt lõigata vesikasve ning isegi suuremaid oksi, sest puul on enne talve aega paraneda.

 

  • Kasvuhoones tuleks tomatitel eemaldada alumised närtsinud lehed ja murda ära liigsed õied kui näed,et taimele on neid liiga palju kasvanud. Liigsed õienupud võtavad taimelt ära tema energia, mis tähendab, et olemasolevad tomatid ei saavuta oma täissuurust.

 

  • Saagiaja lõpus tuleks maasikataimedel eemaldada kasvud, vaarikataimedel aga haiged võrsed.

 

  • Väikseleheliste hekipõõsaste puhul võib juulis-augustis teha noorenduslõikust, suurelehelistel ei pruugi tulemus jääda ilus, pigem veidi katkutud muljega. Okaspuuhekki võib külgedelt pügada, mitte soovitav pügada pealt kuni on saavutatud soovitud heki kõrgus.